6 oktober Symposium

Symposium 2018

Enkele jaren geleden ontstond in Gees het idee om op een eigentijdse manier huisweiden in het dorp terug te brengen. Historische boerenerven met streekeigen groen, akkers met traditionele gewassen en huisweiden met oude dierenrassen. 

Met een huifkar rijden wij langs deze weides met oude huisdierenrassen zoals Drentse Heideschapen, Drentse Hoenders, Bonte Bentheimer Varkens, een Nederlands Trekpaard, bijenkasten en natuurlijk onze Nederlandse Landgeiten. 

We komen ook dierbehuizingen en eiken hekken tegen zoals je ze vroeger ook in deze streken zag.
We bezoeken onderweg een aantal eigenaren van deze weiden en hun dieren en zij vertellen hierover. Ook wordt er e.e.a. verteld over het oude Gees.

Onderweg wordt ook voor de inwendige mens gezorgd en na afloop is er een hapje en drankje bij Aad.

 

Datum: 6 oktober 2018
Tijd: 13.30 - 17.00 uur
Start 13.30 uur bij: Aad van der Vaart, Goringdijk 5 te Gees. Tel: 06 4939 0426
Voor wie: leden van LFNL en hun familie
Kosten: geen

Aanmelden bij: Aad van der Vaart,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Route naar Aad:     Aad woont precies 2 km buiten het dorp Gees, aan de Goringdijk 5.

D.w.z. het eerste huis aan de linkerkant, gerekend vanuit Gees (veel routeplanners geven veel te vroeg aan dat bestemming is bereikt). Uit de richting Hoogeveen/Geesbrug of uit Westerbork/Nieuw Balinge na vakantiepark “Het zuiderveld” het tweede huis rechts (de meeste routeplanners geven hier de bestemming veel te laat aan).

 

 

Gezellig drukke keuring in Orvelte

Zaterdag 25 augustus hadden we weer een gezellig drukke geitenkeuring in Orvelte. Zelfs Radio Drenthe kwam op bezoek! Er werd in drie ringen gekeurd. Er werden in het totaal die dag 122 geiten/ bokken gekeurd. De familie Brinkman was vooral heel succesvol met de meerjarige geiten. 

De kampioenen van deze dag:

Schermafbeelding 2018 09 06 om 23.50.43

Sfeerfoto`s:

 

RTV Drenthe

RTV Drenthe op bezoek

 

Odin van Salau (Beltman)

Odin van Salau van Beltman

 

Lijntje van de Sikkenbrug (Brinkman)

Lijntje van de Sikkebrug van Brinkman

 

De keurmeesters van die dag

keurmeesters worden in het zonnetje gezet

 

 

Informatie over wolven

Tijdens onze najaarsvergadering heeft Johan Wesselink ons geinformeerd over de laatste stand van zaken met betrekking tot de wolf in Nederland. Hij reikte ook een folder uit aan de aanwezige leden over hoe je je geiten kunt beschermen tegen wolven.

Mocht iemand het idee hebben dat er schade is ontstaan door de wolf, dan is het advies Johan Wesselink te bellen. De folder kun je hier downloaden.

Verder kun je op de volgende websites informatie vinden:
www.wolveninnederland.nl en
https://www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/faunaschade-informatie-per-diersoort/wolf/

 

 

 

Tijdens ALV: Rondleiding voederfabriek Garvo

Tijdens de landelijke ledenvergadering in Drempt zijn we enthousiast ontvangen door de familie Garretsen. De familie Garretsen heeft ons verteld over hun filosofie over voer maken en hun passie om het perfecte voer te maken voor de verschillende dieren. Ook voor geiten hebben ze speciale muesli en korrels die inderdaad heerlijk geuren en jawel mijn geiten vinden het heerlijk. Daarna kregen we een rondleiding door de hele fabriek en konden we zien hoe zorgvuldig hier wordt gewerkt.

 

IMG 0698kl

IMG 0697kl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keuring Orvelte 2016 met feestelijk tintje!

 MG 2903 2klein35-jarig jubileum Drentse club

Zaterdag 27 augustus was er de jaarlijks keuring in Orvelte. Dit jaar is voor de Drentse club een jubileumjaar. We bestaan als Drentse club al 35 jaar!
 
Alle deelnemers en medewerkers kregen een emmer met het logo van de Drentse club er op. Die kon gelijk gebruikt worden om de dieren op het terrein van water te voorzien. Bovendien was er in de pauze een optreden van de folkloristische dansgroep De Diekhookse Klumpkes uit Borculo, waarvoor onze dank.

Dit jaar waren er 23 leden die samen zo`n 120 geiten lieten keuren.

 

Lees meer: Keuring Orvelte 2016 met feestelijk tintje!

Symposium 2016

Een prachtig zonnige dag was het 4 juni, de dag van ons symposium voor de Drentse leden.

We brachten eerst een bezoek aan Bert Snippe die in Zuidwolde woont en een 6-tal geiten heeft. Het verslag dat Jans Kelder hiervan maakte, kunt u lezen in de DNL op pagina 24.

Na het bezoek aan Bert en Alie Snippe ging de tocht naar Stichting De Kromme Langhoorns van Wilma van Maanen en Wim Krouwel in Ruinen. Ook hiervan is een verslag te lezen in de DNL op pagina 25-26 gemaakt door Johan Vennedunker.

Omdat de Drentse club maar liefst 35 jaar bestaat, sloten we dit jaar het symposium af met een heerlijke barbecue. Bert Bouwman, Cor en Anja van Noord hebben deze BBQ fantastisch geregeld.